Paul Nicolau, zis și Pescobar, rupe tăcerea după ce ANPC a scos la iveală mai multe nereguli găsite la Taverna Racilor din Herăstrău, cea datorită căreia a și devenit cunoscut în mediul online. Omul de afaceri tună și fulgeră pe internet, pentru că inspectorii sanitari au făcut public faptul că locația lui a fost închisă în urma vizitelor făcute. Ce explicații a dat afaceristul în apărarea sa?
Paul Nicolau a ținut să lămurească lucrurile, după ce inspectorii ANPC i-au făcut mai multe vizite în perioada iunie-septembrie 2023. Acum ceva vreme, autoritățile au închis taverna pentru o zi, după ce au fost găsite nereguli, și l-au sancționat pe șeful locației de mai multe ori. Prima vizită făcută de inspectorii sanitari a fost pe 1 iunie, când comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi în valoare de 25.000 de lei, au oprit de la comercializare 156 de kilograme de produse alimentare şi au închis temporar unitatea până la remedierea deficienţelor.
CITEȘTE ȘI: ANPC ÎNCHIDE TAVERNA RACILOR DIN HERĂSTRĂU. AUTORITĂȚILE AU CONFISCAT 560 DE KG DE MÂNCARE
Apoi, autoritățile au verificat dacă s-a respectat măsura închiderii, însă au avut parte de o surpriză: nu ar fi fost închisă. Pentru asta, Pescobar a fost sancționat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei şi s-a propus emiterea deciziei de închidere a unităţii. Pe data de 3 iunie, autoritățile au constatat că neregulile au fost remediate.
Următorul control a fost pe data de 22 iunie, când comisarii ANPC au dat amenzi de 75.000 de lei, au oprit definitiv de la comercializare 84 de kilograme de produse alimentare şi au închis temporar unitatea până la remedierea deficienţelor. Pe 28 iunie a fost emisă decizia numărul 259 de închidere temporară a unităţii pe o durată de la 6 luni la 12 luni pentru SC Nedsea SRL, transmite ANPC.
Un alt control a fost pe 24 iunie, când au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 15.000 lei, au fost oprite definitiv de la comercializare 186 de kilograme de produse alimentare neconforme şi a fost oprită temporar prestarea serviciilor până la remedierea deficienţelor, fiind vorba de agregate frigorifice.
Pe 15 septembrie a fost făcut un ultim control. În urma acestuia, au fost date amenzi în valoare de 25.000 de lei, au fost oprite de la comercializare 560 de produse alimentare neconforme. A fost închisă temporar unitatea până la remedierea deficienţelor şi a fost făcută propunere de închidere temporară a unităţii pe o durată de la şase luni la un an pentru abateri repetate. În total, au fost date amenzi în valooare de 140.000 de lei, de către Protecţia Consumatorilor după mai multe controale făcute la Taverna Racilor Herăstrău.
După ce neregulile de la restaurantul din Herăstrău al lui Pescobar au ieșit la iveală, acesta a ținut să clarifice lucrurile. Astfel, într-un mesaj postat pe internet, Paul Nicolau a explicat de ce a luat amenzi pe bandă rulantă de la ANPC.
”Doar un titlu a fost un pic deranjant pentru activitatea noastră, acela că s-a scris că s-au confiscat 500 de kilograme de mâncare stricată. Nu era nimic stricat. Vă spun cum stă treaba și cum sunt legile pe care cu toții trebuie să le respectăm. Eu am depozit cu ștampilă ovală în Giurgiu și de acolo cu mașină cu temperatură controlată îmi duc marfa în restaurantele mele.
Dacă tu ai marfă congelată și nu o menții la -18 grade și marfa îți ajunge în fața restaurantului cu -15 grade înseamnă că acest lucru este catalogat ca o infracțiune. La mine s-a găsit cu o diferență mare, ce e drept, pentru că a fost o eroare umană a șoferului și a mers cu refrigerarea dată drumul și s-a găsit marfa la -6, ținând cont de faptul că de la București și până la Giurgiu sunt 40 de grade și oricum când ajunge marfa la Herăstrău o pregătim pentru a fi gătită”, a ținut să spună Pescobar, pe Tik Tok.
De asemenea, Pescobar i-a asigurat pe clienții lui că toate neregulile constatate de inspectorii sanitari au fost remediate. I-a invitat pe români la taverna lui din Herăstrău, chiar dacă imaginile din bucătăria restaurantului, făcute publice pe internet, i-au lăsat pe mulți fără cuvinte.
”Noi la Herăstrău avem zilnic avize și zilnic vindem între 1.000 și 1.500 de kilograme de pește și fructe de mare pe zi. S-a întâmplat, greșeală omenească, ca să vină controlul exact în acel moment când a ajuns marfa și să constate că marfa în mașină era la -6 grade și s-a făcut proces verbal de confiscare și noi am trimis marfa la Protan și marfa a fost dată pentru că așa este, asta e legea, nu am păstrat temperatura constantă, asta e tot!
Când îți vine un control în România, ei îți constată niște nereguli și în urma lor îți propun o suspendare, tu ca operator dacă refaci aceste nereguli, poate să dureze câteva ore, poate să dureze câteva zile. Taverna nu este închisă, este deschisă și vă așteptăm! a fost suspendată o zi acum trei luni de zile. Am remediat tot ce se făcea și am redeschis”, a mai spus Paul Nicolau.
@tavernaracilortimisoara Sunt dator si eu cu o explicatie opiniei publice cat si mediei din România! Nu s a gasit nici un fel de marfă stricata, toata marfa era in termen buna ptr consum, nu am respectat temperatura pe parcursul transportului de 1 ora de la depozitul nostru din Giurgiu pana la taverna din herastrau, in loc de -18 grade C marfa a ajuns la -6 grade celsius! Anpc a constatat acest lucru si s a dispus confiscarea ! Mentionez ca zilnic la taverna din Herastrau vindem intre 1000-1500 kg de peste si fructe de mare!! taverna nu este inchisa, vă asteptam la noi cu cele mai bune produse din România ❤️🇷🇴 #pescobar ♬ original sound – tavernaracilortimisoara